מדע, טכנולוגיה וחברה
ההתפתחות המרשימה של המדע והטכנולוגיה במאה האחרונה מעוררת שאלות פילוסופיות, היסטוריות וחברתיות דחופות. שאלות יסוד שהעסיקו פילוסופים והיסטוריונים במשך דורות – כיצד נוכל לרכוש ידע אובייקטיבי? באילו אמות מידה נקבע עליונותה של תיאוריה אחת על פני רעותה? באילו הקשרים פעל המדע לאורך ההיסטוריה? מהו תפקידו החברתי של המדע? – עודן רלוונטיות גם היום.
בד בבד, הקדמה המדעית והטכנולוגית הולידה שאלות חדשות: בעולם שבו הביוטכנולוגיה יוצרת מינים חדשים, מה נותר ממושג ה"טבע"? האם יש להתיר להורים לשנות את המטען הגנטי של צאצאיהם לפי העדפותיהם? האם יש להגביל חוקרים מלעסוק בשיבוט בני אדם? מלהפוך מיקרואורגניזמים לנשק? מהפרטת מאגרי זרעים המשמשים לגידולי מזון? מפיתוח טכנולוגיות בעלות השפעה סביבתית מזיקה? האם קשר וירטואלי עם זרים דרך מסכים ומקלדות מטפח קהילתיות, או שמא הוא מעמיק את בדידותם של אלה – שמספרם הולך וגדל – המבלים את רוב זמנם מול אורם החיוור של צגי המחשב?
המדע והטכנולוגיה שזורים בכל היבט של המוסדות החברתיים. מערכות החינוך מעריכות תלמידים באופן "מדעי", מסווגות אותם "מדעית", ושואפות לפדגוגיה המבוססת "מדעית", כל זאת תוך מחשוב הולך וגובר. בתי המשפט נסמכים יותר ויותר על עדויות מומחים מדעיות, לעתים סותרות, כדי לקבוע את ה"אמת" באירועים שנויים במחלוקת. מנהיגים דתיים מתמודדים עם הקושי ליישב ממצאי מעבדה שלעתים קרובות מאתגרים באופן ישיר מסורות ואמונות דתיות. ממשלות מבקשות ייעוץ מדעי בקביעת מדיניות, ובמקביל מנסות להשפיע על סדרי העדיפויות במחקר. גם האמנות משקפת את מקומם המרכזי של הטכנולוגיה והמדע בחיינו, החל מסרטים וכלה במוזיקה, הנשענים כיום על מחשבים ליצירות שבעבר לא ניתן היה אפילו לדמיין.
התוכנית לתואר שני במדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר-אילן מזמינה אתכם לצאת למסע אינטלקטואלי מרתק, לחקור את המדע והטכנולוגיה בגישה מעמיקה ויצירתית ומנקודת מבט בין-תחומית המשלבת היסטוריה, פילוסופיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, ביקורת ספרות, תיאוריה ביקורתית ועוד. הסטודנטים שלנו מפתחים כלים להבנת המדע, הטכנולוגיה והרפואה מתוך ראייה רחבה וביקורתית. הסגל שלנו אמנם רוחש הערכה להישגים המדעיים בני זמננו ולהיסטוריה העשירה שלהם כעדות מרשימה ליצירתיות האנושית, אך אנו ערים למורכבויות ולסכנות הטמונות במערכת היחסים שבין מדע, טכנולוגיה וחברה.
סטודנטים וחברי סגל בתוכנית חוקרים נושאים מגוונים מנקודות מבט שונות. בשנים האחרונות התגבשו מספר אשכולות מחקר סביב נושאים המעוררים עניין מיוחד. ברוב המקרים, הסטודנטים והסגל יזמו קבוצות לימוד ודיון (פורומים) בלתי פורמליות ומתמשכות בתחומים אלה, ולעתים קרובות אף מארגנים סדנאות וכנסים ברמה הארצית והבינלאומית.